Bezitters van een flat of appartement moeten uiterlijk vanaf 2017 maandelijks verplicht geld storten in de kas van hun VvE. Minister Blok (Wonen) wil zo verloedering tegengaan en onwillige eigenaren dwingen mee te betalen aan broodnodig groot onderhoud.

Door de verplichting kunnen de woonlasten van woningeigenaren met een slapende vereniging van eigenaren of met een slecht onderhouden pand met vele tientjes per maand stijgen. Samen moeten ze soms duizenden euro’s per jaar sparen.

Energiebespaarfonds
Blok licht zijn plannen vanmiddag toe op het jaarcongres van VvE Belang, de koepel van Verenigingen van Eigenaren. Ook kondigt hij een Energiebespaarfonds aan waarin 35 miljoen euro komt te zitten. VvE’s kunnen daarmee vanaf volgend jaar voordelig geld lenen voor isolatie, dubbel glas of een zuinige cv-ketel.
Ruim een miljoen Nederlanders woont in een flat, appartementencomplex of opgedeeld huis. Bijelkaar gaat het om circa 125.000 VvE’s. Volgens Blok functioneert een derde van al deze verenigingen niet of nauwelijks. ,,Dat gaat ten koste van het onderhoud van appartementen en daarmee ook de leefbaarheid in de buurt,” aldus de bewindsman.

Bedragen
De verplichting gaat per 2016 of 2017 in, afhankelijk van hoe snel het wetsvoorstel komend jaar door het parlement komt. Blok onderzoekt momenteel welke bedragen VvE’s minimaal moeten aanhouden. Hij denkt aan een jaarlijks percentage van de herbouwwaarde. De reservering mag lager zijn mits onderbouwd door een deskundig opgesteld meerjarenonderhoudsplan, dit kan het geval zijn als een gebouw in puike staat verkeert.
De VVD-minister beklemtoont dat goed functionerende VvE’s geen last van de aangescherpte eisen hebben. ,,Zij sparen al voldoende en kennen een goed meerjarig-onderhoudsplan.” De eis betekent dat een deel van de woningbezitters tientallen euro’s per maand extra aan servicekosten moet inleggen, schat koepel VvE Belang. ,,Als adviesnorm gebruikt de overheid voor onderhoud nu een percentage van een half procent van de herbouwwaarde,” zegt directeur Kees Oomen. ,,Dat zou een start zijn. Stel dat de waarde bijvoorbeeld vijf ton bedraagt voor een VvE met drie eigenaren, moeten de drie eigenaren dus samen 2500 euro bij per jaar elkaar sparen.”

Servicekosten
Koepel VvE-belang is zeer content. ,,Hier pleiten wij al jaren voor,” zegt directeur Kees Oomen.
De regels zijn met name bedoeld voor kleinere VvE’s, stelt hij. ,,De grote flats en appartementencomplexen functioneren meestal al goed. Dat geldt niet voor de vele huizen of portiekflats, waar oude steden als Den Haag, Rotterdam, Voorburg en Haarlem vol mee staan.” Volgens Oomen krijgen potentiële kopers straks een beter beeld van de maandelijkse servicekosten en daarmee de woonkosten.
,,Zo voorkom je dat eigenaren in een appartement komen te wonen dat ze eigenlijk niet kunnen betalen, waarna ze weer niet kunnen bijdragen aan groot onderhoud.”
VvE Belang en Blok denken dat de verplichting bijdraagt aan het aantal actieve VvE’s. Nu hebben nog steeds 25.000 verenigingen van eigenaren zich niet ingeschreven in het Handelsregister, laat de Kamer van Koophandel aan het AD weten. Dat is verplicht sinds 2008. Vraag is hoe de nieuwe regels af te dwingen. Niemand wil zijn buurman voor de rechter dagen omdat die weigert mee te betalen aan hoognodig schilderwerk of reparatie van het dak.
Oomen ziet het probleem niet zo. ,,De sfeer is in zulke situaties vaak al jaren slecht, dit kan dit er nog wel bij. Ik draai het om: goedwillende huizeneigenaren krijgen juist meer macht om onderhoud af te dwingen.”

Bron: AD