Loden leidingen

Veel VvE’s hebben onlangs van de Gemeente Amsterdam een brief ontvangen inzake de mogelijke aanwezigheid van loden leidingen in het pand en de gezondheidseffecten hiervan.

Het gebruik van loden leidingen is sinds 1960 verboden, dus als uw appartement van na 1960 is, heeft u zo goed als zeker geen loden leidingen. De leidingen tot aan de hoofdafsluiter zijn verantwoordelijkheid van waternet en bevatten geen lood meer.  Dit heeft Waternet reeds vervangen. Het stuk van de hoofd afsluiter/ uw watermeter tot uw tappunten is verantwoordelijkheid van de eigenaar zelf per appartement. Wanneer er nog lood in uw appartement is, is dit verantwoordelijkheid van uzelf. Om er achter te komen of er in uw woning nog loden leidingen zijn, kunt u waar de leiding de woning binnen komt (meestal de meterkast) het materiaal van de leiding inspecteren.

Hoe  inspecteer je mogelijke loden leidingen?

Zoek de hoofdafsluiter, deze vindt u meestal bij de watermeter. Als hij niet in uw meterkast zit, is hij waarschijnlijk te vinden onder het vloerluik in het trappenhuis. Controleer de leidingen aan beide kanten van de watermeter. Dan kan bijvoorbeeld met een lepel. Lood maakt een dof geluid als je er met een metalen voorwerp tegenaan tikt. Anders dan koper of kunststof. Ook is er de kleurtest. Met een schuurpapiertje of scherp voorwerp kun je eventuele verf of ander materiaal verwijderen. Is de kleur van de leiding roodbruin of lichtgroen, dan is het koper. Loden waterleidingen zijn grijs of zilverkleurig. Koperen leidingen zijn niet schadelijk voor de gezondheid.

Naast de visuele inspectie kunt u ook een vloeistof test zelf uitvoeren. Metaal testers zijn divers verkrijgbaar en kosten tussen de EUR 15,00 en EUR 30,00.

Koper

Lood

U kunt natuurlijk per eigenaar ook een bedrijf inschakelen om uw waterleidingen tussen de hoofd afsluiter en uw tappunten te controleren voor eigen rekening. De kosten hiervan kunnen variëren tussen EUR 80,00 en EUR 150,00 per onderzoek/ appartement. Bedrijven bij wie u bijvoorbeeld terecht kunt zijn:

Aquador

C-mark

Omegam Water

WLN

Vragen over loden leidingen?

Wilt u meer weten over loden leidingen in uw VvE of andere technische zaken? Wij ondersteunen u graag.  Onze beheerders beschikken over een breed scala aan technische kennis.